Lokal samisk skidhistoria

Lite samisk skidhistoria...


Renskötare och skidolympier, är en ovanlig kombination även om det genom åren funnits en hel del samer i den svenska skideliten.
Allan Andersson, renskötare i Idre sameby tillhörde den svenska skidtruppen till vinterolympiaden i Cortina 1956 och Squaw Valley 1960.

Längdskidåkningens historia kryddas av många samiska personligheter som med talang och skidåkning i "kroppen" slagit sig in i den yppersta världseliten.
"Idrelappen Allan", som var hans rubriknamn, är en de mest framgångsrika med två olympiader bakom sig.
Han blev synlig på allvar i mitten på 1950-talet då han började göra sig gällande högst upp i resultatlistorna. Efter en fin försäsong säkrade han en OS-biljett till Cortina 1956, redan som 25 åring.

För Allan Andersson var det renskötselarbetet som från ungdomsåren la grunden till det som skulle bli höjdpunken på hans karriär. Nämligen säsongen 1959 - 1960 med OS i Squaw Valley som extra krydda.

Allan Andersson var känd i skidkretsar som en fulländad tekniker och sprinter som levde mera på sin begåvning än på träningsslit. Men inför OS-säsongen 1959-1960 satsade Allan på friskt.
När snön kom till Storsätern så tog han ledigt långa stunder från renskötselarbetet för intensivare träning, än vad det dagliga renskötselharvandet, och det gav resultat.

Redan på de första uttagningstävlingarna höll sig framme och efter en andraplats på SM i Hudiksvall, slagen endast av skidlegenden Sixten Jernberg, blev OS-platsen definitivt klar.

Allan Andersson fick åka öppningsdistanden 30 km i Squaw Valley. Tävlingen blev en stor svensk framgång med Sixten Jernberg som segrare med dalkarlen Rolf Rämgård som tvåa. "Lilljärven" Lennart Larsson blev femma och Allan knep en hedrande 13:e plats.